Dobrze działa również w leczeniu schorzeń wewnętrznych, szczególnie jest pomocna w zaburzeniach jelitowo-żołądkowych. Te właściwości glinki wykorzystywane są od niedawna w leczeniu schorzeń jelita grubego. Znajdująca się w organiźmie glinka wchłania z tkanek wszystkie toksyczne elementy i je neutralizuje. Oczyszcza płyny ustrojowe(krew, limfa), funkcjonuje jako antyseptyk i antybiotyk. Usuwając z organizmu szkodliwe mikroorganizmy, pozostawia pożyteczną florę bakteryjną i wspomaga ją.
Wskazania do leczenia doustnego: wszystkie schorzenia układu pokarmowego (biegunki, zapalenia jelita cienkiego i grubego, choroba wrzodowa żołądkowa i dwunastnicy). Glinkę można stosować w sytuacjach szczególnych np. po antybiotykoterapii, w wyniku której została zaburzona równowaga mikrobiologiczna w jelitach. Na skutek rozwoju drożdżaków wzmagają się procesy fermentacyjne, w wyniku których powstaje szereg szkodliwych toksyn. By zapobiec negatywnemu wpływowi tych toksyn oraz drożdżaków na cały organizm, stosujemy kilku tygodniową kurację glinką.
Przygotowanie glinki do stosowania wewnętrznego. Kuracja doustna, by spełniła nasze oczekiwania musi być stosowana co najmniej przez 3 miesiące.
Podajemy Państwu przepis kuracji doustnej:
- wieczorem 1 łyżeczkę glinki (ok. 5g.) zalewamy 250 ml niegazowanej wody mineralnej, wstrząsamy i pozostawiamy na noc;
- rano na czczo wypijamy wodę bez glinki (zostawiamy osad na dnie). Kurację prowadzimy przez 7 dni. Przez następne 14 dni dobrze wymieszany roztwór wody i glinki wypijamy w całości (bez pozostawienia osadu). Następnie 7 dni przerwy. I ponawiamy kurację (trzy tygodnie przyjmowania roztworu glinki, tydzień przerwy), która powinna trwać co najmniej 12 tygodni. Trzy godziny po wypiciu roztworu glinki nie należy spożywać tłuszczów.
Przed zakupem glinki, powinniśmy upewnić się u sprzedawcy co do źródła pochodzenia glinki. Tylko glinki uzyskane z kontrolowanych złoży gwarantują bezpieczeństwo i efektywność działania leczniczego. W Polsce powinny posiadać atest Państwowego Zakładu Higieny /PZH/.
Uwaga: Glinkę należy przechowywać w suchym miejscu, w szklanych/porcelanowych, sterylnie czystych i zamkniętych naczyniach. Do odmierzania porcji i mieszania glinki nie używać metalowych łyżeczek.